Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Андреев: Протестите от 97-а бяха по-организирани, в сегашните - има крайности

Снимка: БГНЕС

Журналистът от радио "Дойче веле" Александър Андреев обобщи за предаването "12+3" на "Хоризонт" първите реакции и коментари на германските експерти за протестите в България и оставката на българското правителство. 

Андреев цитира Йохана Даймел, изпълнителен директор на Дружеството за Югоизточна Европа в Мюнхен, която твърди, че протестите, довели до оставката на правителството, са само "вентил" за изпускане на социално напрежение поради големите социални несправедливости. Даймел доста остро коментира поведението на Борисов и казва, че той като малко дете е хвърлил пешкира в момента, в който народната любов към него е изстинала и се е обърнала във враждебност и протести. Даймел дава доста тревожна прогноза, че на България й предстоят много трудни времена и очаква една много мръсна предизборна битка.  

И Йохана Даймел, и другите експерти са единодушни, че цените на парното и тока са само повод, а същинската причина е усещането на хората, че са бедни и че това правителство не е усигурило така очакваното благоденствие на страната. Експертите признават, че това правителство е осигурило финансова стабилност и че макроикономическите показатели на България са много добри, но наблягат на това, че всичко се плаща от населението. 

Андреев изрази и убеждението си, че в сегашните протести избиват в крайности, които са трудни за интерпретации:

Моето лично убеждение е, че протестите от 1997-а година бяха по-политически, по-организирани, по-масови. В сегашните протести избиват едни крайности, които човек не знае как да интерпретира - участието на ултраси, на хора с качулки, странното поведение на полицията - всичко това прави сравнението с 97-а не съвсем уместно. Самият протест срещу цените на тока е доста нецеленасочен и онова, което хората всъщност казват, е "не ни стигат парите".

Коментара на А. Андреев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна