Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът гласува оставката на правителството на Бойко Борисов

Снимка: Ивайло Михайлов

След обсъждането, което започна тази сутрин и ще продължи около 3 часа, Народното събрание ще гласува оставката на правителството на премиера Бойко Борисов, но в неговото отсъствие. Борисов обяви решението си пред депутатите в момент, когато трябваше да бъдат гласувани промени в правителството. До момента всички политически сили са декларирали, че ще приемат оставката. За гласуването дойдоха девет от министрите в кабинета. Повечето от депутатите се обявиха за свикване на Велико народно събрание и тотална смяна на политическата система. След оставката на правителството президентът става главното действащо лице в решаването на политическата криза. Той назначава служебен кабинет и свиква предсрочни избори.

Росен Плевнелиев ще направи изявление в 12 часа във връзка с актуалната политическа обстановка в страната:

Най-важното в настоящия момент е да подходим със спокойствие и разум - и политиците, и гражданите, всички, и така да запазим и да защитим основите на правовия ред в България, се казва в писмено изявление на президента, разпространено в сряда.

Правната комисия в НС ще обсъди ускоряването на процедурата по избора на съдия в Конституционния съд и членове на комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това се налага от оставката на кабинета Борисов, стана ясно от изказване на депутата Искра Фидосова. След провала на кандидатурите на съдията от ВАС Венета Марковска и прокурора Галя Гугушева, единствен кандидат за вакантното място е заместник-председателят на Върховния касационен съд Гроздан Илиев

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна