Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Стоянов: Оставката предотврати ежедневното изтичане на кръв от правителството

Снимка: БГНЕС

Приликите между сегашната ситуация в България и зимата на 1997-а година са само външни, само формални, има много малко общо между тях. Това заяви пред "Хоризонт" Петър Стоянов – президент на България в периода 1997–2002 г. Според него нещата днес не са чак толкова драматични.

Запитан дали чувства вина за пороците на прехода в България, Стоянов отговори:

Няма български политик, който с чиста съвест може да каже, че не чувства вина. Очевидно всички имаме вина за това, което се случва в момента в България. Хората съвсем справедливо днес протестираха най-напред срещу високите сметки, след това естествено стигнаха до извода, че дори и да бяха по-малки сметките, те пак биха били непосилни за хора с ниски доходи. Хората всъщност осъзнават, че нещо в цялата наша система сякаш не е наред. Въпросът не е само до плащането на сметките за ток, въпросът е до ниския стандарт на живот. Истината е една – българският преход закъсня, стандартът на живот не успя да се повиши, това съвпадна със световната икономическа криза, с кризата, която в момента изживява и ЕС. За България никак не е лесно да се организира добре на фона на тази криза. Това в никакъв случай не оневинява и тези, които наричат себе си политическа класа и които все не успяват да се справят с големите проблеми пред България. Хората съвсем основателно подозират, че голяма част от нашите политици влизат стремително в политиката по-скоро с желание за лично обогатяване, отколкото с желание и мисъл за България и за добруването на българския народ.

Стоянов изказа мнение: Оставката на правителството не е от полза на страната, защото внушава чувство за нестабилност и несигурност, погледнато с очите на нашите приятели отвън. От друга страна, бързата и неочаквана оставка помага и на правителството, и на ГЕРБ, и на самия Борисов. Бойко Борисов се ориентира великолепно в нашенските нрави.

Подавайки оставка, Борисов остави България в състояние на политическа криза, посочи Стоянов, но добави, че в противен случай протестите щяха да продължат: Подаването на оставка предотврати това ежедневно изтичане на кръв от правителството. Иначе нещата можеха да станат безконтролни.

Петър Стоянов подчерта като изключително важно новият служебен кабинет и неговия премиер да имат много висока степен на обществено доверие. Служебният кабинет трябва да запази и финансовата стабилност. Третата му задача е изборите да бъдат организирани така, че да са неоспорими.

Стоянов бе категоричен, че не му е отправено предложение за премиер на служебния кабинет. Всички политици и партии заедно трябва да помислят, че ожесточението, с което подхождат един към друг, реже клона на цялата българска политическа класа. Тук няма победители. Онзи, който ще състави правителство след изборите, е само илюзорен победител, каза още той. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна