Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Любов" на Михаел Ханеке спечели 5 награди "Сезар"

Снимка: Paul A. Hebert

Филмът "Любов" на режисьора Михаел Ханеке беше увенчан с пет награди "Сезар" на снощната церемония в Париж.

Вечер, пълна с "Любов" - коментира в. "Фигаро" снощната 38-а церемония на наградите "Сезар", която завърши с абсолютен триумф на филма "Любов" - статуетки за най-добрър филм, за сценарий и режисура на създателя му Михаел Ханеке, за женска и мъжка роля на двамата главни изпълнители Еманюел Рива и Жан-Луи Трентинян, възвеличили любовта до последните мъчителни мигове от живота. Почти 86-годишната актриса единствена пое наградата си лично - самият режисьор вече е в Холивуд, където в неделя филмът ще се състезава за "Оскар" с пет номинации.

С тежката, но дълбоко човешка тема "Любов" засенчи комедията "Камий повтаря" въпреки 13-те й номинации за наградите. Добро признание получи филмът "От ръжда и кости" на Жак Одиар, който спечели четири статуетки (за адаптация, монтаж, млад актьор и музика). Почетен "Сезар" за цялостно творчество бе връчен на американския актьор Кевин Костнър.

Церемонията беше освежена от много хумор, напълно в стила на председателя й, френския комик Джамел Дьобуз, но и от хапливи забележки по адрес на Жерар Депардийо и проблемите на френското кино.

По публикацията работи: Юлия Талева – кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна