Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вселенският патриарх настоява "Света София" да oстане музей

Снимка: www.pravoslavieto.com

Вселенският патриарх Вартоломей I е против превръщането на византийския храм "Света София" в действаща джамия. Това той подчертава в изявление пред турския вестник Миллиет.

"Света София" е музей на турската държава. Ако в нея се разреши извършването на обреди, те трябва да бъдат християнски преди всичко, защото "Света София" е построена за църква, а не за джамия. В продължение на хиляда години е служила като християнски храм, но след това бе превърната в музей. Ние държим "Света София" да остане музей, казва Вартоломей I.

Вселенският патриарх направи това изявление във връзка с внесено в турския парламент предложение, в което се настоява "Света София" да стане действаща джамия. Преди време група мюсюлмани с подобно искане извършиха молитвен обряд-протест пред сградата на бившата византийска църква.

През миналата година, когато Вартоломей бе на посещение в манастира Сумела, той посети в Трабзон и тамошната византийска църква- музей "Света София", която турските власти решиха да трансформират в джамия. Вартоломей и тогава бе изразил позицията,че е по-добре да си остане музей.

Ръководителят на Дирекцията за религиозните фондации в Турция Аднан Ердем, казва обаче, че както църквата "Света София" в Трабзон, така и истанбулската са
"джамии и ще останат такива завинаги".

Нямаме власт да я отворим като джамия, можем само да искаме от правителството да го направи, подчертава той.

Редица други среди в Турция обаче изразяват безпокойство от подобни претенции, тъй като "Света София" е символът на Истанбул. Тя е строена между 3-ти и 5-ти век. През 1453 година, след превземането на Истанбул от османлиите, е превърната в джамия, но през 1934 година, с решение на Мустафа Кемал Ататюрк, става музей.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна