Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 500 зрители си взеха „довиждане” с Йордан Йовчев

Снимка: BGNES

12 500 души в "Арена Армеец" си взеха „довиждане” с един от най-големите ни спортисти – Йордан Йовчев. Феноменалният ни гимнастик официално сложи край на спортната си кариера с грандиозен бенефис. Шоуто продължи близо два часа. Накрая публиката стана крака, за да изпрати Йовчев.

Редица популярни български личности взеха участие шоуто. Представители на всички гимнастически спортове представиха специално подготвени съчетания. Специално за гала вечерта пристигнаха легендарни имена като Юри Кеки, четирикратният олимпийски шампион Алексей Немов, олимпийският шампион от Атина на висилка Игор Касина (Италия), американката Кортни Купец, бившият гимнастик Артем, еквилибристът Енчо Керязов. 

Шоуто не мина и без участието на най-близкия човек на Данчо Краси Дунев. Включиха се още ансамбълът по художествена гимнастика, гимнастичките Силвия Митева и Биляна Проданова. Най-добрите състезатели по спортна гимнастика, сред които Александър Батинков, Ярослав Вовк и Ралица Милева, както и трупата на Нешка Робева, певците Поли Генова и Орлин Павлов.

Минути след края на бенефиса си Йовчев сподели пред медиите емоциите, които го владеят.

Мисля, че се получи хубаво шоу. Работихме много, за да може спектакълът да зарадва хората. Видяхте как реагира публиката… Това е доказателство, че всичко си е струвало. Благодарен съм на всички хора за обичта и емоцията, която ми подариха. Беше много хубаво. Още не мога да повярвам, че повече няма да играя, но наистина това е краят. Винаги съм се старал да се абстрахирам от обстановката в залата, но това днес не беше състезание. Пожелавам на всеки да изпита това, което аз почувствах тази вечер, заяви Йордан Йовчев.

Йордан Йовчев:

- Роден е на 24 февруари 1973 г. в град Пловдив.

- Участва на шест поредни олимпиади от 1992 до 2012 г. Така той става първият гимнастик, участвал в шест олимпийски игри в историята на спорта.

- Йордан Йовчев е най-успелият български гимнастик. В кариерата си има четири олимпийски медала - един сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен световен шампион на земя и халки на първенствата в Гент и Анахайм през 2001 и 2003, и двоен световен вицешампион в Дебрецен през 2002 година.

- От декември 2008 е председател на българската федерация по спортна гимнастика.

- През 2012 е знаменосец на България на Олимпийските игри в Лондон и се класира на седмо място във финала на халки.

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени