Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бенедикт XVI промени закона за избора на нов папа

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Бенедикт Шестнайсети издаде специален указ, с който променя закона за избора на нов папа, датиращ от 1986-а г., предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Според досегашния закон конклавът за избор на нов папа трябваше да започне на 15-и март. Но при това положение кардиналите, влизащи в състава му,  трябваше да бързат да изберат нов папа до 17-и март, за да може той да се приготви за честването на католическия Великден, който тази година се пада на 31-ви март. Самите чествания започват в католическия свят още на 24-ти март, началото на Страстната седмица.

С промяната на законодателството папата дава възможност конклавът да се организира веднага след като той се оттегли от поста си, което ще стане на 28-и февруари в 20 ч. местно време. Указът обаче постановява, че ако има сериозни причини, конклавът може да се отложи с няколко дни. В документа обаче се припомня, че нормалният срок за организиране на конклава си остава най-малко 15 дни или 20 дни след овакантяване на папския престол.

В конклава влизат кардиналите, които са под 80 години. Той заседава в Сикстинската капела във Ватикана. Кардиналите гласуват всеки ден до избирането на папа. Новият ръководител на Римокатолическата църква се избира с мнозинство от две трети.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна