Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Друмева: В Конституцията могат да се въведат още форми на пряка демокрация

Снимка: Архив

Според проф. Емилия Друмева, бивш конституционен съдия, се намираме в ситуация, предвидена от Конституцията. Вече имахме съставяне на две служебни правителства в близката ни история, така че съставянето на служебно правителство е предвидена хипотеза. Програмното правителство означава редовно правителство. То се сформира по парламентарен път и управлява, докато има доверие в парламента, каза проф. Друмева.

Служебното правителство е особено, извънредно правителство. Щом президентът го назначи, правомощията на предишното се прекратяват. Срокът на служебното правителство е до 2 месеца, в които трябва да се проведат предсрочните парламентарни избори и още най-много месец, докато се сформира ново правителство.

По отношение на исканите промени в Конституцията, тя обясни, че едно нейно изменение и допълнение може да въведе още форми на пряка демокрация. Могат изрично да бъдат предвидени консултативни форми, при едно добро старание и полагане на експертни усилия Конституциятаа може да се допълни в този смисъл.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна