Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броени часове до края на понтификата на папа Бенедикт XVI

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В 21 часа българско време приключва понтификата на папа Бенедикт XVI. Той се оттегля по свое желание след почти 8–годишно пребиваване на светия престол.

Папа Бенедикт XVI ще отпътува с хеликоптер от Ватикан, който ще го отведе в Кастел Гандолфо, където е едноименната папска резиденция, намираща се недалеч от Рим. Там той ще поздрави за последен път като папа поклонници и свои привърженици.

Преди това във Ватикана той се срещна за последен път с общо 144 кардинали, които поздрави поотделно.

Сред вас е бъдещият папа, на когото обещавам безусловна почит, заяви той пред тях, подчертавайки, че конклавът, който ще избере следващия папа, е като оркестър, чието разнообразие може да доведе до обединена хармония.

86-годишния Бенедикт XVI ще остане в Кастел Гандолфо до избора на своя наследник, след което ще се завърне във Ватикана където ще пребивава в манастир. Той ще носи титлата "почетен пата", запазвайки името си и обръщението "ваше светейшество.

Уникалното събитие с оттеглянето му се отразява до момента от 3641 медии от цял свят. Техният брой ще се увеличи във връзка избора на новия папа, което трябва да стане преди католическия Великден на 31-ви март.

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна