Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Байерн" Мюнхен доказа превъзходството си над "Борусия" Дортмунд този сезон след победа и за Купата

Ариен Робен вкара победния гол за "Байерн" в мача срещу "Борусия" Дортмунд за Купата на Германия
Снимка: БГНЕС

С гол на Ариен Робен "Байерн" Мюнхен отстрани носителя на Купата на Германия "Борусия" Дортмунд. Двата най-солидни отбора в Германия в последните 3 години се срещнаха на 1/4-финал в турнира в Мюнхен пред разпродадения и пълен със 71 хиляди зрители "Алианц Арена". Холандското крило вкара единственото попадение 2 минути преди края на първото полувреме и класира "Байерн" напред, както по-рано това направи и "Щутгарт". Отборът от Югозападна Германия удари на собствен терен втородивизионния "Бохум" с 2:0.

С победата си "Байерн" донякъде взе реванш заради унизителната загуба с 2:5 в същия турнир миналата година. Тогава полякът Роберт Левандовски разкъса мрежата на баварците с три попадения.

Първата възможност в мача беше в 8-ата минута, когато Робен стреля опасно, но Вайденфелер спаси. В тези моменти вратарят на гостите не беше много уверен и създаде напрежение след центриране на Тони Кроос. След това домакините продължиха да натискат, докато гостите бяха тотално беззъби. Дори звездата им
Роберт Левандовски, за когото се говори, че ще напусне отбора, беше тотално анонимен. С напредването на мача Бащиян Швайнщайгер се превръщаше във водещ полузащитник за своя отбор и в 36-ата минута създаде чудесна възможност за Хави Мартинес, спасена брилянтно от Вайденфелер. Вратарят на гостите нямаше какво да направи в 43-тата минута при изстрела на Робен от ъгъла на наказателното поле. След началото на второто полувреме за Дортмунд имаше един малък период на събуждане, изразил се в удар на Илкай Гюндоган и спасен от Мануел Нойер. След това обаче пак домакините бяха по-активни и Тони Кроос и Даниел Ван Бюйтен можеха да вкарат за 2:0.

Трикратният носител на трофея "Щутгарт" стигна до домакински успех над "Бохум" с 2:0. Кристиан Гентнер откри резултата в 18-ата минута на мача, когато стреля извън наказателното поле. Топката се отклони в гърба на Холмар Орн Ейолфсон и прехвърли вратаря Андреас Луте. Националът на Босна и Херцеговина Ведад Ибишевич покачи на 2:0 в 81-вата минута, слагайки по този начин край на головата си суша, продължила 856 минути.

Четвъртфинални срещи от турнира за купата на Германия по футбол:
"Щутгарт" - "Бохум" - 2:0
"Байерн" Мюнхен - "Борусия" Дортмунд - 1:0
"Кикерс" Офенбах - "Волфсбург" - 1:2
"Maйнц" - "Фрайбург" - 2:3 след продължения

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна