Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исканията за повече контрол върху монополите са основателни

Снимка: БГНЕС

Исканията на българските граждани за повече контрол върху монополите и по-ефективна социална система са разумни и основателни, смята еврокомисарят Кристалина Георгиева. Според нея обаче има и искания, които крият сериозни рискове като това за национализация на частни компании.

Пред български журналисти в Брюксел Кристалина Георгиева изрази увереност, че протестната енергия на българите в крайна сметка ще доведе до положителни промени. Тя изказа и пълното си доверие, че президентската институция ще се справи с отговора на очакванията на гражданите и с предстоящите политически процеси у нас:

Аз имам пълно доверие в президентската институция, която ще доведе до това, исканията да могат внимателно да бъдат разпределени в категорията на тези, които са възможни и са за доброто на България, и тези, които не са възможни, и всъщност не са за доброто на България - какво може да се реши в краткосрочен план, за какво може да бъде избран нов парламент, правителство, което да поеме отговорности.

Еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи каза още, че България има известен резерв да увеличи държавния си дълг в името на стимулирането на икономиката, но подчерта, че това трябва да се прави много внимателно и с предварително определени цели как подобна мярка ще помогне на икономиката и на хората:

Нашият народ тази финансова стабилност я изстрада и е много важно да запазим това, което сме постигнали. Когато отворим място да вземем пари, да вложим в икономиката, трябва да ни е много, много ясно точно за какво и как това ще помогне на хората. Колко място имаме, се определя от това къде сме сега. Нашият дълг е някъде 15-16% от брутния продукт. Смятам, че за нашата икономика таванът, до който можем да вървим, е 40% и не повече.

По думите на еврокомисаря, стимулирането на бизнеса трябва да върви заедно с подкрепа за социално слабите хора:

Социалната политика трябва да се строи на две нива. Едната е да поставим възглавничка, да не паднат хората много лошо, а другата да има въжета, по които да могат да се изтеглят, ако са паднали. Така че и социална поддръжка, но и помощ за предприемачеството, особено малкия бизнес. Това са неща, върху които трябва повече да се работи. И аз съм убедена, че резултатът от процесите сега у нас, в крайна сметка ще бъде положителен.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна