Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гълъбов: Деликатен въпрос е представителността на гражданските интереси от НПО

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще проведе днес консултации за Обществения съвет към бъдещото служебно правителство. В срещата ще участват представители на протестиращите граждани, на браншови, синдикални и работодателски организации. Събирането при президента не е самият Обществен съвет, обясни в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" политологът Антоний Гълъбов, който е поканен на срещата:

Това не е Общественият съвет. Това е разширен формат на НСТС, в който има гражданско представителство, да, има представители на пациентски организации, да, има хора, работещи в сектора на хора с увреждания, на пенсионерски организации. Форматът е консултативен относно правилата, по които ще бъде съставен Общественият съвет.

Гълъбов засегна проблема с представителността на гражданите:

Досегашната практика показва, че когато гражданските интереси са представени от неправителствени организации, възниква въпрос с представителността на тези организации. Показателен пример е сферата на екологията.

Той сподели и очакванията си от днешната среща:

Имаме нужда от диалог. Би било чудесно, ако всички големи организации, които имат местни структури, успеят да организират чрез тях събирането на предложения от граждани и изслушването на граждани. Второто нещо е да се огледа проектът за правила на този Обществен съвет и третото -  да стане ясно какви са позициите на различните организации и на гражданите.

Цялото интервю на Т. Милушева с А. Гълъбов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна