Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Новиков: Решението за спиране на АЕЦ "Белене" няма да повлияе на съдебната процедура

Снимка: БГНЕС
Българският парламент окончателно реши да не се строи АЕЦ "Белене". Ние нямаме никаква особена реакция по повод решението на българския парламент. Съдебният процес върви по реда си и делото се разглежда в парижкия арбитраж и в случая решението на българския парламент по никакъв начин няма да повлияе на тази процедура. Това каза говорителят на руската корпорация "Росатом" Сергей Новиков в интервю за предаването "Събота 150".

Новият парламент и утвърденото от него ново правителство трябва да определят от своя гледна точка позицията си за АЕЦ "Белене" и ако то се върне към този проект, тогава ще може, запознавайки се с техните условия, да формираме и нашата позиция, но докато новото правителство не формулира своята гледна точка и не формулира условията по това хипотетично връщане към проекта "Белене", за нас е трудно да добавим каквото и да е било, обясни той.

На въпрос дали очаква България да се върне към проекта за АЕЦ "Белене" Новиков отговори: Историята на редица ядрени проекти показва, че някои от тях се реализират и след 30 години от започването им. Атомните обекти са такива многофакторни процеси и затова не може да кажем еднозначно, че някакво коректно решение слага върху тях кръст завинаги. Винаги ще съществува възможността да се върнем на взаимноизгодни условия към реализацията на този проект.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна