Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Сиери: Решение на проблема с ромите е повишаването на квалификацията им

Ерик Кокрел: Цяла Европа трябва да прояви солидарност и да даде възможност на ромите да се трудят
Снимка: БГНЕС

Имаше два напълно различни един от друг района. Първият беше местност, където хората се бяха самонастанали при много мизерни условия. Тя беше превърната в забранена зона заради множество съдебни процедури, например имаше жалби от жители заради кражби. Това принуди френските власти да евакуират лагера, които стана опасен както за хората в него, така и за жителите в околността. Има и още едно място в Бордо, където успяхме да пратим двама медиатори. Там сериозно се работи със семействата и почти 90% от ромските деца ходят на училище, оказват се медицински грижи и се провеждат готварски курсове за майките. Там сме прокарали ток и вода, провеждат се редовни срещи с техните представители. Така че на едното място хората наистина имат желание да се интегрират, докато на другото просто извършваха закононарушения. Това каза заместник-кметът на Бордо, отговарящ за групите в неравностойно положение Александра Сиери в интервю за предаването "Събота 150'.

Сиери заяви, че не е имало случаи на злоупотреби с деца. Има просяци, но формално няма полицейски доклади за сериозни проблеми:

Това е жалко, защото ромската общност има чудесна култура, която не може да бъде оценена по достойнство от общественото мнение. Тя е изместена в публичното пространство от новини, свързани с неприемливото поведение на малка група хора. Затова единият лагер беше напълно разрушен, а в другия настанихме 40 души в алтернативни жилища, а останалите върнахме в България.

Според Сиери не е възможно решение на проблема с ромите, докато не се изпратят децата им в училище и не се повиши тяхната професионална квалификация.

Ромите във Франция са около 15-20 хиляди. Този брой е относително стабилен от години. Разбирате, че за втората икономическа сила в Европа, каквато е Франция, присъствието на такъв брой хора на трудовия пазар е просто капка в морето. Ромският проблем ще се разреши само ако те получат пълните права, каквито имат всички останали европейски граждани. Цяла Европа трябва да прояви солидарност и да даде възможност на ромите да се трудят, заяви общинският съветник в Париж и национален секретар от партията "Ляв фронт" Ерик Кокрел.

Очакваме от всички в Европа и естествено от родните страни на тези хора да поемат своята отговорност. Това означава да спрат да дискриминират своите граждани. Не е нормално постоянно ромите да бъдат изолирани и третирани като рискова група, заяви той.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна