Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Тарновчи: Ромите са ресурс, който трябва да използваме

Снимка: БГНЕС
Като цяло относно българските и румънски емигранти, които щели масово да нахлуят в тези страни, според мен, това твърдение е невярно. Първо, защото не всеки има профил на емигрант. Българите и румънците, които искат да отидат в Германия, Франция, Великобритания или Италия, вече са го направили. Колкото до ромите искам да цитирам един известен ромски активист Николай Георги, който казва, че ромската емиграция се използва от западните политици като претекст, за да променят своето законодателство за контрол на границите, свързано с общата емиграция, така че не мисля, че ромите са наистина голям проблем. Това каза програмният ръководел на Фондация "Сорос" в Румъния Даниела Тарновчи в предаването "Събота 150.

България и Румъния са длъжни да включат тези хора в обществата си и да им помогнат да си намерят работа и жилище. Не трябва да възприемаме ромите само като бреме за обществото. Те са и ресурс, който трябва да използваме. Ромското население е съставено предимно от млади хора. В бъдеще те ще бъдат много необходими за трудовия пазар, така че те трябва да получат необходимата квалификация, за да допринесат с труда си за икономиката и за системата за социално осигуряване, от която ние ще се възползваме след 20 години.

За съжаление, ромският въпрос е на последно място в дневния ред на всички досегашни правителства на Румъния. Сега новият министър-председател Понта твърди, че ромската интеграция ще стане приоритет, но аз се съмнявам в това
, каза тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна