Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Независими депутати смятат, че по-масови протести могат да доведат до промени в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Независими депутати смятат, че едни по-масови протести може да заставят Народното събрание да гласува промени в Изборния кодекс, които да дадат право на граждани да избегнат партиите в избирателния процес. Това се съдържа в законопроект на независимите народни представители, който вчера беше внесен в Народното събрание.

Законопроектът няма за цел премахване на политическите партии, но за изборите при същите условия, те ще трябва да се регистрират през национални инициативни комитети, уточни Кирил Гумнеров:

Този законопроект гарантира едно, че освен партиите, ще имат право да участват в избори и съответно в управлението на страната, и гражданското общество, което сега е елиминирано и не може и да иска да участва пряко, без да мине през паразитните институции и политическите партии.

След като днес народните представители отказаха да се занимават с промени в Изборния кодекс, независимите депутати се надяват да прокарат исканията си чрез гражданите и тяхната активност. Владимир Брезоев, преподавател и автор на законопроекта призова:

Гражданите мирно да се противопоставят, да блокираме парламента, да ги заставим да приемат честни правила, за да можем да се състезаваме с тях в честна борба. Сега те са привилигировани, сега те спекулират законово.

По публикацията работи: Виолета Ашикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна