Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво искат младите

Снимка: БГНЕС

Ивайло Василев, един от протестиращите млади хора във Варна, разказа в предаването "Нещо повече", че Пламен Горанов е протестирал още на първите протести. Докато на първите митинги варненци бяха насочени към ЕРП-тата, Пламен винаги изразяваше ясно позицията си по отношение на ТИМ и кмета Кирил Йорданов. Знаехме, че той води такава борба по свой собствен начин. Има и доста други хора, които правят това във Варна. Не допускахме, ние дори и не разбрахме какво е станало, как е станало това с Пламен. За да се борят хората, те трябва да имат някаква надежда, а допреди 20 дена надежда нямаше. Малцина са хората, които се изразяваха така смело като Пламен. И след като той направи тази крачка, нямаше начин Кирил Йорданов да остане на поста си. Ще приема, че тази държава се е оправила, когато видя политик сам да си подава оставката, когато види грешката си. Това, което ще се мъчим да направим, е в управлението на временно изпълняващия длъжността кмет да има граждански контрол, каза Ивайло Василев. 

Според психолога Иван Игов политиците са сложили неточна диагноза на случващото се. И затова го няма лечението. Да оставим демократичните процедури да си свършат работа, да си следваме Конституцията - добра или лоша, но трябва да запазим спокойствие и да приемем демократичните процедури такива, каквито са. За съжаление, у нас демократичното общество винаги е било унищожавано. Всеки, който е дошъл на власт, се опитва да го яхне. Най-големият проблем на тези, които идваха на власт, е, че отнемаха перспективата. Липсата на бъдеще в страната ти е най-страшното нещо, което може да ти се случи. Не сметките за тока. Не знам защо в последно време се пропуска и огромната криза на образованието. И когато тръгнем да говорим за бъдещето и да решаваме проблемите, може би трябва да тръгнем оттам, смята Игов.

Това, което Пламен направи, е жест на крайно отчаяние, каза писателката Теодора Димова. И това отчаяние е трупано с години. И е краен цинизъм, когато властимащите се изказват по тази смърт.

Чуйте мненията в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна