Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗХ и ЕК уточняват детайли за авансово отпуснатите пари за селските райони

Снимка: Архив

Министърът по управление на еврофондовете в оставка Томислав Дончев заяви, че Министерството на земеделието и Европейската комисия уточняват детайли за авансово отпуснатите пари по Програмата за развитие на селските райони. Коментарът му беше по повод непотвърдената информация, че България може да загуби 81 милиона евро по тази програма.

По Програмата за развитие на селските райони ние даваме големи аванси. Те са несравнимо по-големи от тези от оперативните програми, достигат близо 50%. Нормално е в подобна ситуация ЕК да има редица въпроси - защо толкова големи аванси, тук има правилен отговор – защото става дума за малки общини, те наистина имат нужда от подобен аванс. Вторият въпрос, на който колегите трябва да намерят подходящо уточнение, е колко бързо са достъпни тези пари до общините. Предполагам, че става дума за това и вярвам, че колегите от МЗХ имат силни аргументи, но е некоректно да се правят подобни коментари при условие, че все още текат преговори, разговори.

Припомняме, че вчера пред "Хоризонт" заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова потвърди, че има реален риск парите да бъдат загубени, тъй като все още няма разрешение от Еврокомисията за пренасочването на средствата към общинските мерки на програмата.

По публикацията работи: Добрина Карамболова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна