Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майки и пенсионери с искания към парламента

Снимка: БГНЕС

Инициативен комитет на близо 40 неправителствени организации настоя този парламент да приеме Закона за училищното образование. Това стана ясно след среща на представителите им с председателя на НС Цецка Цачева.

Законът за училищното образование не е в дневния ред на депутатите, дори и при приближаващия край на 41-вото НС. Това предизвика недоволството на представителите, които днес се срещнаха с Цецка Цачева. Според Владислава Цолова, чието дете е с аутизъм, промените ще помогнат за интеграцията в обществените училища на децата с увреждания.

Цецка Цачева и ГЕРБ са заявили подкрепа за спешното приемане на Закона. Но на срещата е било поставено условие и другите парламентарни групи да подкрепят идеята за извънредно заседание в понеделник.

След срещите с представителите на другите групи, по думите на хора от инициативния комитет, Синята коалиция вече е дала съгласието си за подкрепа. ДПС е отговорила, че ще реши следващата седмица. От БСП посочиха, че решение ще вземат утре. Но посочиха, че днешните представители, които искат по-бързо приемане на закона за училищното образование, са представители на частни училища. Според текстовете се очаква частните училища също да ползват държавно финансиране.

Пред парламента протестираха и стотина пенсионери. Те скандираха "Мафия" и "Искаме промяна". Пенсионерите искат по-достоен живот и по-високи пенсии. Те заявиха, че подкрепят всички останали протести и исканията на младите хора. По-късно възрастните хора се присъединиха към протестиращите от палатковия лагер до парламента.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна