Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 централи по света са затворени след Фукушима

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди участваха в демонстрация срещу ядрената енергетика в Токио преди втората годишнина от бедствието, предизвикано на 11 март 2011 година от земетресение и последвалото го цунами. Демонстрантите призоваха правителството да се откаже от ядрената енергетика. В понеделник ще се отбележи годишнината от бедствието, отнело живота на 19 000 души и предизвикало ядрена катастрофа в АЕЦ "Фукушима-1".

Две години след аварията в японската атомна електроцентрала "Фукушима" световната ядрена енергетика продължава да е под натиск, смята експертът Майкъл Шнайдер, един от авторите на годишните доклади за състоянието на този отрасъл. Налице е ясната тенденция за развитие на възобновяемите енергийни източници, дори и в Китай, където се строят най-много ядрени централи, каза експертът в интервю за радио Дойчландфунк:

Още преди Фукушима, през 2010 година, китайските инвестиции във ВЕИ петкратно надхвърляха инвестициите в строителство на нови АЕЦ. Нещо повече, миналата година производството на електроенергия от вятърни инсталации за първи път превиши количеството, произведено от ядрени централи.

20 централи по света са затворени след Фукушима, а редица проекти за нови бяха замразени, каза още експертът по ядрена енергетика Майкъл Шнайдер: Пикът в развитието на ядрената енергетика беше още преди 20 години, когато електроенергията, произведена от АЕЦ достигна 17% от общото количество в световен мащаб. В 2011 година този дял спадна до 11 на сто, каза енергийният експерт за отражението на аварията в АЕЦ "Фукушима-1" върху ядрената енергетика.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени