Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кенет Лефковиц: Има енергийна мафия на ниво НЕК и нагоре

Снимка: БГНЕС

Кенет Лефковиц, член на УС на Института за пазарна икономика и председател на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация, подчерта в предаването "12+3", че инвеститорите изчакват, предвид политическата криза у нас, и че дори някои имат намерение да се оттеглят от България. Повечето от тях са фирми от енергийния сектор, мултинационални европейски фирми също обмислят стратегиите си за България и Източна Европа, добави той.

Лефковиц, който живее от 18 години у нас, коментира още, че енергийният пазар все още не е либерализиран според европейските директиви. Според него хората у нас не виждат скритите разходи, като загубите по мрежата, допринасящи за високите сметки за ток, и затова обвиняват така наречената "зелена енергия".

Съоснователят на Института за пазарна икономика обвини още мините за проблемите в енергетиката, а на въпрос на водещата дали има енергийна мафия у нас, той отговори с "да" и поясни, че тя е на ниво НЕК и нагоре по веригата.

Има монополи, невидими за обществото, като НЕК, "Булгаргаз". Има силни групови интереси в този сектор, в доставките на въглища за доставки към АЕЦ "Козлодуй"... няма достатъчно конкуренция в доставките на гориво, каза още Лефковиц.

Цялото интервю с Кенет Лефковиц можете да чуете в приложения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна