Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Хиновски: Енергийният микс ще поскъпва

Снимка: БГНЕС

Енергийният експерт Иван Хиновски от Българския енергиен форум припомни, че инвестицията от 1 млрд. и 700 млн. евро на американската AES в българската енергетика навремето се е считала за голям успех. Договорът бе подписан по времето на готвещата се приватизация на ЕРП-тата и това беше тогавашната посока за правилното ни икономическо развитие, припомни още той.

Подценяване, недоразбиране и некомпетентност са трите фактора, които водят до източване ресурсите на българите, подчерта Хиновски. Една от големите грешки в енергетиката ни е допускането на бум в развитието на добив на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, защото моментът не е бил подходящ. Още през 2008-а година съм предупреждавал, че ще стане страшно, защото липсват регулация и квоти, заяви Хиновски. Единственият изход е да се активират форсмажорни обстоятелства по веригата, за да се спре поскъпването на енергийния микс, посъветва той.

Според Хиновски, чака ни свит износ, нарастващо производство на ток от ВЕИ, а това води до поскъпване на енергийния микс.

Цялото интервю с Иван Хиновски можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна