Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Франкфурт се събраха над 1200 души на първия форум на нова евроскептична партия

Снимка: Архив

Шест месеца преди парламентарните избори в Германия, във Франкфурт се събраха над 1200 души на първия форум на нова евроскептична партия, възникнала от недоволството на мнозина германци от плановете за спасяване на еврозоната.

Новата партия се състои предимно от млади хора и професори, които спешно трябва да съберат по 2000 подписа във всеки избирателен район, за да могат да участват във федералните избори през есента. Учредителите на новата партия Алтернатива за Германия Конрад Адам и Берт Луке са евроскептици. За тях въвеждането на еврото е било фатална грешка, която застрашава просперитета на Германия, защото те смятат, че единната валута е обречена и не може да функционира в толкова много държави с различна степен на икономическо развитие.

Основателите на новата дясна партия, консервативни професори и икономисти, считат, че старите партии са се провалили и че намесата на Европейската централна банка за излизането на закъсалите държави от дълговата криза в еврозоната ще доведе до повишаване на инфлацията и стопяване на спестяванията на германските граждани.

Информация на Татяна Минчева - Германия

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна