Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Парламентът беше превърнат в придатък на изпълнителната власт

Снимка: БГНЕС

Всички парламенти през последните години приключват мандата си с много ниско доверие, каза в "Преди всички" социологът Геновева Петрова от "Алфа Рисърч".

В сравнение с предишните този парламент приключва с изключително отрицателен баланс между доверие и недоверие – едно към десет.

Основният проблем е смисълът на разделението на властите – от една страна, да бъдат автономни, от друга, да се контролират реално. Парламентът беше превърнат в придатък на изпълнителната власт. Тази изключително важна институция губи авторитета си.

Надявам се, че в един момент народните представители ще узреят до мисълта, че реален авторитет ще имат само с работа.

Исканията на улицата ще бъдат взети предвид при работата на следващия парламент. Вярно е, че много от тях трудно могат да бъдат постигнати. Друг въпрос е колко от тях ще бъдат възприети от хората като реален резултат.

Очаквам служебното правителство да има два приоритета – да подготви изборите и да успее да намали социалното напрежение. 

Не мога да отбележа много положителни неща за този парламент - безличен, с много анонимни лица, беден на собствени инициативи, каза Иво Марков от  проекта "Онлайн парламент".

Основната институция се обезличи. Парламентът беше превърнат в елементарна машина за гласуване. 

Задава се шарен парламент. Въпросът е дали той ще може да конституира нормален кабинет, който да може да си върши работата. В голяма степен съм песимист, каза Марков.

Ако бойкотираме цялата система, ще съсипем държавата. Политическите партии се провалиха, но нашата гражданска позиция трябва да бъде на силен граждански контрол. Всички не можем да бъдем политици, смята Марков.

Интервютата можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна