Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Тренчев: Проблемите няма да могат да се решат

Снимка: БГНЕС

От хората в служебното правителство познавам само няколко. Познавам министър-председателя. Запознавали сме се в Женева. Той е дипломат от кариерата. В длъжността му на външен министър, каквато съвместява, предполагам, че ще се справи с летящ старт. Що се касае за премиерския пост – той изисква други компетенции и умения, но предстои да видим. Това каза председателят на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев в предаването "Нещо повече".

Дипломатите са хора, които винаги търсят компромис, разбирателство и дано да е така, добави тя.

Диана Костадинова я познавам като съветник на президента, но и като един вицеминистър на Тотю Младенов. Тя не изкара много дълго, защото се премести веднага след като избраха президента. Не сме имали много контакти с нея. За ресора, за който тогава отговаряше – справяше се. Сега, разбира се, проблемите са огромни и справянето с тях е безкрайно трудно, каза д-р Тренчев.

Какъвто и избор да беше направил президентът, все щеше да има критики, ако имаше нещо по-познато, политическо и т.н. Вижте, ние сме в такава духовна катастрофа, че материалната беше просто нещо очаквано като развитие. Аз се опасявам, че проблемът, който изкара хората, макар че той е един от многото, енергийният проблем - дано там да се предприемат много сериозни действия. Разбира се, правителството има солидно оправдание, че са за подготовка на избори и че няма парламент, които да променя правила, но въпреки всичко може доста да се направи. В медицината е много объркано. Дано колегата от ВМА да упражни максимално влияние за решаването на тези проблеми. Ако не се лъжа, имаме проблем и с еврофондовете и може да се стигне до доста голяма криза в общините и не на последно място, много се притеснявам какво оставя министър Дянков, защото на една негова дума аз не вярвам, каза той.

Председателят на КТ "Подкрепа" заяви, че не е съгласен с твърдението на президента Росен Плевнелиев, че трябва да внимаваме кризата от социална и политическа да не стане икономическа. Според д-р Тренчев кризата в началото е била икономическа, след това социална и накрая е станала политическа.

Проблемите няма да могат да се решат или ще се решат частично, а това е основният проблем на държавата – не е толкова кой я управлява, а какви са проблемите й, заключи д-р Константин Тренчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна