Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимата се завърна в Западна Европа

Снимка: БГНЕС

Зимно време скова редица държави в Западна Европа. Снеговалежите предизвикаха екстремна ситуация в Белгия, където по време на сутрешния пик бяха регистрирани над 1400 километра задръствания по пътищата. Летището в Лиеж затвори, в Брюксел и Шарлероа има десетки отменени и закъсняващи полети. Железопътният транспорт също е силно засегнат, високоскоростните влакове към и от Франция са спрени. Цялата южна част на страната - Валония, е практически без градски транспорт, затруднено е и движението на трамваите и автобусите и в Брюксел. Много училища в Белгия са затворени.

Обилните снеговалежи в Северна Франция парализираха транспорта и оставиха десетки хиляди без електричество. Въздушният трафик е силно засегнат.

Зимата се завърна неочаквано и стихийно във Франция. Северозападните области на страната осъмнаха под снежна покривка, достигнала до 1,5 м в района на Ламанша. Извънредната ситуация засегна 29 департамента. 68 000 домакинства останаха без електричество в Бретан и Долна Нормандия. През нощта около 600 автомобилисти бяха блокирани на магистрала в департамента Па д'Кале. В Шербург не успя да акостира ферибот от Ирландия с над 490 пътници. Сред потърпевшите са и около 30 български граждани, пренощували принудително на летище Бове след отлагането на полета им за София. На българите е оказано нужното съдействие след намесата на посолството ни в Париж. Очаква се възобновяване на полетите след 12:30 ч. местно време.

В Париж е прекратено движението на 120 автобусни линии, парализиран е жп трафикът, не работят и няколко линии на метрото. Жп компанията SNCF посъветва жителите на предградията да не пътуват за столицата.

Над 1500 пътници на португалската авиокомпания САТА, обслужваща Азорските острови, бяха блокирани на летища след анулирането на около 30 полета заради лоши метеорологични условия.

В Германия тази нощ температурите паднаха под минус 10 градуса. Зимната обстановка затрудни и железопътния транспорт, причини тежки катастрофи по магистралите. Заради обилен снеговалеж бяха анулирани 200 полета на най-голямото германско летище във Франкфурт.

Анулирани са полети и на летището Кьолн-Бон. На пътниците се предоставят топли напитки и храна и безплатно пренощуване в хотелите. Заседнали в преспите автомобили се налага с часове да чакат помощ, затворени са много училища не само в Северна Германия, но и в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където снежните бури, предизвикани от сблъсъка на студен арктически фронт с преноса на топли въздушни маси от юг, днес са най-силни.

Под снежен калпак е прочутата кьолнска катедрала. Гледката е забележителна, но в Кьолн транспортът е в пълен хаос. Спрени са някои линии на метрото, има десетки катастрофи и много ранени. Тежка е ситуацията и в Леверхузен и в Дюселдорф, където на летището също има много отложени полети не само поради заснежените писти, но и обледяването на самолетите. Такава зима посред пролет Германия не помни от години. 

Информация на Диана Чепишева, Юлия Талева и Татяна Минчева

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна