Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фандъкова ще иска среща с министъра на икономиката за "Топлофикация-София"

Снимка: БГНЕС
Кметът на София Йорданка Фандъкова ще поиска среща със служебния министър на икономиката Асен Василев, за да обсъдят евентуални нормативни промени, които се дискутират в работната група за "Топлофикация-София".

Усилията са насочени към сключване на индивидуални договори в сградите с хоризонтална инсталация.

Продължава работата в няколко посоки. За целта все още юристите проверяват необходимостта от промени в наредбата, която се издава от Министерство на икономиката. Другото, което е много важно, това е да се премине към ежемесечно отчитане, за да няма всъщност прогнозни сметки - нещо, което изкривява всичко това, както и тавана върху начисляването за общата инсталация в сградите.

Протестиращите граждани не са обединени в исканията си:

Има съвсем различни искания. Затова за мен е много важно да продължава и да е активен диалогът, в същото време обаче да се предлагат решения, които да са много добре обмислени, реално изпълними. Затова и разчитаме на експертите. Този пакет, който ще съберем, от експертни становища, които засягат министъра на икономиката, следващата седмица надявам се да ме приеме, ще го занесем с колегите за да го поставим, каза Фандъкова. 

На предишната сесия на Столичния общински съвет беше приет първият пакет от мерки, които "Топлофикация-София" трябва да предприеме, да не се начисляват лихви върху прогнозните сметки, което беше едно от исканията на гражданите.
По публикацията работи: Таня Милушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна