Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жозе Барозу: Перспективите ни за растеж остават изключително тревожни

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Приетият миналата година Пакт за растеж и заетост се изпълнява твърде бавно, a в някои от страните-членки не се прави достатъчно за прилагането му, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в навечерието на пролетната среща на върха на Евросъюза.

Истината е, че перспективите ни за растеж остават изключително тревожни, а безработицата достигна неприемливи нива. Затова трябва да се заемем с тези проблеми чрез всеобхватни политики. Смятам, че всички сме съгласни, че приоритет трябва да бъдат растежът и работните места. Въпросът сега е как да ги увеличим, подчерта Жозе Барозу.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предупреди, че все още е рано да се говори за кризата в минало време.

Въпреки знаците, че най-лошото от финансовата криза вече е зад нас, въпреки много скромните признаци за икономическо оживление, все още имаме да извървим дълъг път, за да възстановим перспективите си за растеж, да съживим икономиката, да излекуваме банковата система, да създадем повече работни места и да подобрим благосъстоянието на хората в целия Европейски съюз, каза Ван Ромпой.

Растежът и заетостта ще са основна тема на започващия по-късно Европейски съвет. По време на него в Брюксел хиляди ще протестират срещу политиката на икономии и затягане на коланите.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна