Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел: Европейските пари за селско стопанство ще се разпределят по-справедливо

Снимка: архив

В следващия програмен период (2014-2020) на европейски субсидии ще могат да разчитат повече селскостопански производители. Това стана след като ЕП прие ключова поправка в Oбщата селскостопанска политика на ЕС. Евродепутатът Мария Габриел обясни, че поправката е много важна заради по-справедливото разпределение на европейските средства не само в различните страни, но и между отделните сектори в рамките на една страна.

За мен е много важно, че направихме така, че Oбщата селскостопанска политика да не противопоставя едни производители на други. Остава таванът на плащанията, а това ще позволи да бъдат насочени средства към малките производители. С гласуването предоставихме възможност за обвързано с производство субсидиране.

Габриел посочи, че така е станало възможно да се добавят и сектори, които досега оставаха в страни от общата селскостопанска политика. Такива са зеленчукопроизводството и овощарството, пчеларите, розопроизводителите, тютюнопроизводителите.

За нас беше много важно, още повече, че много усилия хвърлихме, за да се разберат трудностите на нашите животновъди, които не притежават земята, за да имат право на субсидии.

В предаването "Нещо повече" в разговора се включи Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, според когото става въпрос за поминък и елиминирането на една дискриминация, която имаше към българските тютюнопроизводители.

Чуйте мненията в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна