Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата обсъжда спасителната помощ за Кипър

Снимка: ЕПА / БГНЕС

На извънредна среща днес Еврогрупата обсъжда спасителната помощ за Кипър. На острова заседанието се оценява като "битка на битките", "решаващ и най-критичен ден" за бъдещето на страната.

Очакванията са днес финансовите министри от еврозоната да постигнат политическо споразумение за отпускането на спасителна финансова помощ за Кипър. На неговата база след последни консултации на експертите ще се стигне до окончателното сключване на договора за заем. Преговорите за него текат вече 9 месеца, след като в края на юни миналата година Кипър поиска международна финансова помощ.

Целта е споразумението да бъде подписано до края на март, тъй като страната изчерпва финансовите си възможности и е пред заплахата да изпадне в неплатежоспособност.

Същностните параметри, които се обсъждат, са размерът на кредита, участието на МВФ в подкрепата за Кипър, устойчивостта на кипърския дълг. По последни данни на закъсалата държава може да бъде отпуснат по-нисък от очаквания спасителен заем - в размер на 10 млрд. евро, а не 17,5 млрд. евро, при това те ще бъдат предоставени самостоятелно от ЕС, без Международния валутен фонд. Останалите необходими средства Кипър трябва да осигури сам чрез баланс на публичните приходи и разходи. Президентът Никос Анастасиадис заяви, че правителството няма да приеме по-нататъшно орязване на доходите, а все още се дискутират промени в данъчното облагане, такси върху депозитите и други извънредни данъци.

Възможности се търсят и чрез участие на Гърция в рекапитализацията на гръцките банки, опериращи на пазара в Кипър, чрез пакета международна помощ за южната ни съседка, в размер на около 2 млрд. евро. Договаря се и участието на Русия в спасителната програма на ЕС за Кипър. Начините, по които това ще стане, кипърският финансов министър Михалис Сарис ще обсъжда в Москва в понеделник.

Информация на Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Никозия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени