Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стайко Ганчев: Няма опасност от преливане на язовирите

Започва изплащане на закъснелите заплати в "Напоителни системи"
Снимка: БГНЕС

Няма опасност от преливане на язовирите. Това увери в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на "Напоителни системи" Стайко Ганчев.

"Напоителни системи" отговаря за 188 язовира, от които 21 са големи, комплексни, значителни язовири, които са публична държавна собственост, и 168 язовира, които са за напояване. В момента няма опасност от преливане на някой от язовирите. Следим денонощно тяхното състояние. Където се налага, се прави контролирано изпускане. Язовирите средно са пълни на 53-54%, обясни Ганчев и добави, че язовирите са готови да поемат и обилно снеготопене, и обилни дъждове.

Започва изплащане на закъснелите заплати на служителите на "Напоителни системи", съобщи още Стайко Ганчев.

Синдикатите готвиха протест на работещите в "Напоителни системи" в края на месеца заради неизплатените заплати. Анелия Начева от Федерация "Земеделие" в КТ "Подкрепа" посочи: В момента, в който обещанията на ръководството на "Напоителни системи" бъдат изпълнени, ние няма да имаме причини да извършваме този протест, тъй като протестът е единствено и само във връзка със забавянето на работните заплати на работещите в дружеството.

Тя обаче подчерта, че този проблем в "Напоителни системи" ще продължава да стои, защото тези заплати ще се изплащат срещу получаване на заем от банка: Този заем е обезпечен с бъдещи вземания на дружеството, това са бъдещите вземания от евентуални приходи от напояване, които дружеството ще получи след април-май тази година. Това не е решение на проблема със заплатите. Политиката на ръководството трябва да бъде към това в бюджета на България да бъдат подсигурени средства за тези отводнителни дейности. Няма друг изход от тази ситуация, защото ние сме хронично недофинансирани.

Начева потвърди, че квалифицирани служители напускат дружеството заради ниските заплати и нередовното им изплащане. Тя очерта като сериозен проблем в последните 3-4 години въпроса с кадрите-специалисти в тази област.

Ганчев е категоричен, че въпреки напускащите, няма опасност за системата, защото дружеството има достатъчно специалисти.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна