Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултативен съвет по здравеопазване към МС предлагат пациентски организации

Снимка: БГНЕС

Пациентски организации са предложили на здравния министър да бъде създаден Консултативен съвет по здравеопазване към Министерския съвет.

Основната цел на обществения съвет трябва да бъде търсенето на консенсус за провеждане на последователна политика в здравеопазването, обясни Станимир Хасарджиев от Националната пациентска организация. Пламен Таушанов - председател на Организацията за закрила на пациентите и представител на пациентите в Надзора на Здравната каса е обърнал внимание на министъра към проблеми в Надзорния съвет и е поставил конкретни искания за промяна в състава му. По думите му председателят на надзора, който е заместник-здравен министър, трябва да принуди управителя на Здравната каса да създаде условия за решаване на всички въпроси, поставени от пациентите, лекарите и болниците в страната.
Владимир Томов от Конфедерация "Защита на здравето" е поискал пациентите също да имат представител в националния съвет по цени и реимбурсиране, за да се гарантира, че има прозрачност и медикаментите ще стигат по-бързо до пациентите. Асен Георгиев от Български пациентски форум пък обеща от името на пациентските организации подкрепа за новия здравен министър.

След срещата професор Николай Петров заяви, че е набелязал повече от 40 точки с проблеми, че това е една от поредицата срещи, които ще проведе, за да се намери решение на някои от проблемите. Той каза, че е важно да има мярка докъде може да се иска, защото всеки, който вземе повече, го взема от друг.

По публикацията работи: Мая Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна