Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър получава спасителен заем, но срещу допълнителни финансови тежести

Снимка: ЕПА / БГНЕС

След дълги преговори и 10-часова дискусия тази нощ Eврогрупата се споразумя с Кипър за отпускане на спасителен заем, като на страната бяха наложени допълнителни финансови тежести. Договореният кредит е 10 млрд. евро, които основно ще се използват за рекапитализация на банките, пострадали сериозно след преструктурирането на гръцкия дълг.

Сумата е с около 7.5 млрд. евро по-малко от предварително очакваната и, за да компенсира недостига, Никозия се съгласи на още болезнени условия – увеличаване на корпоративния данък и "подстригване" на депозитите. Преди последната тежка и решителна дискусия в Брюксел правителството заявяваше, че няма да приеме подобни мерки.

Ставката на корпоративния данък, който е едно от конкурентните преимущества на острова, от 10% става 12.5%. Налага се еднократен данък върху банковите депозити.

"Подстригването" е в размер на почти 10% върху депозитите над 100 000 евро и близо 7% върху по-малките. Ще се облагат и лихвите по тях с 20-25% данък, като точният размер се уточнява. От еднократния данък върху депозитите се очакват близо 6 млрд. евро приходи в хазната. Тази мярка ще влезе в сила още във вторник, тъй като понеделник – празникът Чист понеделник, е неработен ден за банките в Кипър.

Еврогрупата и МВФ разчитат и Русия да се включи в спасителния пакет за Кипър. Очаква се Моска да удължи срока за изплащане на отпуснатия вече на Никозия заем от 2.5 млрд. евро с 5 години, до 2021 г., и да намали лихвата по него. Това ще се обсъжда в понеделник в Москва, където ще бъде кипърският финансов министър Михалис Сарис.

Европейската финансова помощ за Кипър ще бъде предоставена за срок от 3 години. Еврогрупата смята, че предложението за заема може да бъде официално одобрено до втората половина на април, при условие че приключат процедурите по ратификацията на споразумението в страните-членки.

Островната държава стана петата страна след Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, която получава финансова помощ от Еврозоната в резултат на дълговата криза в региона.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени