Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Отие: Марин Райков е твърд защитник на националните интереси на своята родина

Снимка: БГНЕС

Добре се познавам с Марин Райков от три години. Това, което ме впечатлява в него, е, че той е един твърд защитник на националните интереси на своята родина. В същото време, това е един истински приятел на Франция и много добър неин познавач. Това каза за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" посланикът на Франция у нас н. пр. Филип Отие, който допълни: Чака го тежка задача, който ще е още по-трудна, защото ще съчетава премиерския пост със задълженията на министър на външните работа.

Посланикът коментира и ставащто в България в последните седмици:

Въпросите, които ни се струват важни засягат станалото в България през последните 3-4 седмици. Основният въпрос всъщност е как България постепенно да покрие европейските стандарти. Протестите и лозунгите от последните седмици не са изненада. Основната причина за тях е дефицитът на доверие. Много българи, които наскоро някои определиха като мълчаливо мнозинство нямат доверие в собствената си държава и в нейните преимущества. В българското общество има и известна съпротива срещу управлението, независимо от неговия политически цвят, и срещу цялата политическа класа и дори целият български елит. Става дума за психологическо усещане, че преходът твърде често е бил опорочен в полза на частни и непрозрачни интереси. Това усещане е вкоренено в населението и колкото по-дълго продължава, толкова повече се превръща в раково образование. Голямото предизвикателство, които очакват не само това правителство, но и следващото, е как да се възвърне доверието на хората.  

Според него, президентът е предприел правилни стъпки в тази посока:

Впечатлих се от силните думи на президента Плевнелиев, къто каза: Служебното правителство ще служи на хората, а не на партийни елити”. Това, само по себе си, е недвусмислено. Той каза също: „Голямото разделение днес е на едните, които застават зад България, и другите, които застават зад собствения си интерес. Тук смятам, че президентът до голяма степен илюстрира настроението на голяма част от вашите сънародници. Истинската цел е да се даде отново вяра на българите в името на общия интерес.  

Посланикът коментира и дебатите за дисциплината и насърчителните мерки в европейските икономики:

Ние, французите, признаваме, че в Еврозоната имаме нужда от финансова дисциплина, но в същото време трябва да разберем, че само дисциплина не е достатъчна. Ако продължаваме само с нея, всички ще попаднем в капана на дефлацията.

Той призова и френските инвеститори да не спират да идват у нас, защото политическата криза, всъщтност не е толкова тежка:

Прави ми впечтление, че тази политическа криза не е съвсем драматична. Още от първия ден знаехме какъв е институционалният изход от нея.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна