Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите казина в Кипър могат да бъдат открити до две години

Снимка: БГНЕС

До 50 млн. евро приходи годишно може да получава Кипър, ако на негова територия действат казина. Първите игрални зали могат да бъдат открити до 2 години, предвижда новото правителство на президента Никос Анастасиадис.

Либерализиране на режима за откриване на казина и тяхното лицензиране е сред спешните въпроси пред правителството в Кипър. То се надява до 2 години първите казина да започнат работа в страната, съобщи министърът на търговията, индустрията и туризма Георгиос Лакотрипис.

В момента в Кипър нормативната уредба забранява казината. Разрешаването им се разглежда от правителството като възможност за обогатяване на предлагания от страната туристически продукт, за стимулиране на туризма и на икономиката като цяло. Това ще доведе до увеличаване на приходите в хазната – между 30 и 50 млн. евро годишно, и може да реши част от финансовите нужди на Кипър, особено в сегашната ситуация на криза. Откриването на игрални зали бе посочено като един от непосредствените приоритети за стимулиране на икономиката още в предизборната програма на президента Никос Анастасиадис.

По данни на икономическото министерство, освен, че страната не получава допълнителни приходи, тя и губи, тъй като кипърците харчат по около 6 млн. евро годишно за хазарт в казината в окупираната част на острова. Милиони се въртят и чрез незаконни онлайн игри на територията на страната.

Въпросът за отпадане на забраната за откриване на казина в Кипър бе поставен точно преди година от предишното правителство като част от пакета от мерките за насърчаване на икономическия растеж. Да се открият от едно до четири казина в туристическите райони на Кипър бе предвидено сред мерките за стимулиране на сектора на туризма. Хотелиерската индустрия приветства предложението. След бурен дебат обаче то не бе прието от правителството, главно заради отрицателното влияние, което хазартът оказва върху обществото и специално върху младите хора.

Информация на Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна