Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Донев: Разчитаме служебното правителство да покаже нормално отношение към бизнеса

Д-р Константин Тренчев: КТ "Подкрепа" ще предложи мерки за стимулиране на икономиката
Снимка: Архив

Държавата е много зле. Има три възможни причини, които могат да я докарат до това плачевно състояние. Първата е природни бедствия. Втората група причини са чужда агресия, война и т.н. Мисля, че и в първата, и във втората категория особено драматични неща не са ставали. Третото са вътрешните фактори, от които най-важното за една държава, за нейния възход или съсипия, е субективният фактор, т.е. това, което правят хората в самата държава и най-вече тези, които взимат решения накъде да върви държавата. Така че за мен е безспорна диагнозата, че вътрешният фактор и специално управленският фактор докара държавата до това дередже. Това каза председателят на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев в предаването "Неделя 150".

Това правителство - основното, което може да направи, тъй като има много малко време, няма и права и ще се оправдава, че няма закони, които да дадат базата, няма парламент, не могат да променят съществуващите правила, трябва да готвят избори – разбират го и до голяма степен тези оправдания са основателни, но то може да преразпредели някои пари. Например, Дянков направи възможността и с бюджета да прави каквото си иска, тъй че сега може да се използва по-рационално от него и да се дръпнат пари от подслушванията, коментира д-р Тренчев.

Конкретният проблем, който изкара хората, е енергийният проблем. Там е едно дълго хоро, където кражбите започват още от производителите на въглища, после отива в НЕК. Видяхте какви чудовищни работи се изкараха – заложени са сметките на хората за милиарди и т.н. Това е нещо, което хората, които са имали права, са подписали. Това са политиците. Те са назначавали шефовете на мините, централите, те са взели решението да се продадат определени централи, да се продадат ЕРП-тата и какво излиза – когато един работник счупи някаква машина, него го наказват, уволняват го, а когато един политик вземе някакво решение, може да задърпа държавата със стотици милиони и нищо. Така че разбирам сега желанието да се даде някой лев и най-вероятно ще направят опит в това отношение, каза още той.

Във вторник КТ "Подкрепа" ще предложи мерки за стимулиране на икономиката. Според Тренчев и след изборите се очертава нестабилност: Може би изборите ще бъдат малко по-честни и то не защото участниците искат да са честни, а защото се плашат от хората. Бяха се приготвили с пари, с натиск, с идеи кое как да пренапишат и фалшифицират. Сега може би, поради това, което става, ще бъдат по-въздържани. Според мен по-големите играчи ще поискат да се прикрият на сянка и да пуснат напред нещо от типа на правителството на Попов или Беров. Да изтласкат такава фигура с идеята да я дърпат накъдето те поискат, но да не са те персонално. Твърде вероятен е такъв сценарий. /.../ Това, което виждате на площадите, знам, че ще ми се разсърдят, но искам да помислят, преди да се разсърдят, това е принудителна солидарност. Вие и аз не можем да си платим сметките, няма накъде повече и излизаме и почваме да протестираме. Истинската солидарност е, ако аз не мога, а вие можете да си платите сметките, да излезем заедно. Това е осъзнатата солидарност.

Аз не вярвам в теорията на д-р Тренчев за добрия цар и лошия падар. Ние разчитаме служебното правителство да покаже едно нормално отношение към бизнеса, а не да се опитва да дели бизнеса на свои и чужди, защото, ако още половин година тази практика продължи и малкото, които създават работни места, ще спрат да го правят, а тези, които и към момента имат този размер, няма да могат да задържат тези места, т.е. безработицата ще стане по-висока от 12%, каза председателят на КРИБ Огнян Донев.

По отношение на неразплатените сметки между бизнеса и държавата Донев коментира: Факт е, че голяма част от сметките не са разплатени. Как може да искаме от тези, които поддържат работните места, да плащат заплати, при положение, че на тях не им се плащат сметките.

Донев обясни, че КРИБ ще подходи конструктивно на Тристранния съвет и ще обсъдят с колегите си от профсъюзните всякакви възможни варианти.

Огнян Донев комнетира и делата, водени срещу него. Той потвърди, че все още е миноритарен собственик на компанията, която издава вестниците. По думите му, в момента срещу него се води следствие за укриване на данъци.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна