Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли са малките партии за предстоящите избори

Снимка: Архив

Според лидера на СДС Емил Кабаиванов СДС ще внесе необходимите документи за изборите до края на седмицата.

Това, което направихме през последните месеци - да се изчистим от хора, свързани с предишни управления и лоши практики, не беше лесно. Надявам, че и другите партии ще тръгнат по нашия път, защото това е една от гаранциите, че в следващия парламент ще има все по-малко хора от така наречените фалшиви елити. Ако вярваме 100 процента на созциолозите, няма да правим избори, а ще пренесем резултатите дикектно. За нас е важно, че сме тръгнали с чисти намерения, каза Кабаиванов и посочи патньорите си - Обединените земеделци с лидер Петя Ставрева, Радикал демоктартическата партия с лидер Захари Петров, социалдемократите с председател Йордан Нихризов, Гергьовден, сдружение "Патриот".

Не сме подредили листите, защото и през следващите дни ще сме отворени към представители на гражданското общество, но до началото на април ще бъдем готови с нашите листи за народни представители.

Корман Исмаилов от партия "Свобода и достойнство" обясни, че както всички партии, които сериозно искат да участват на предстоящите избори, така и неговата събира подписи и подготвя документите си.

Все още нямаме подписани споразумения, все още не е взето решение дали ще влизаме в коалиция. Като новоучредена партия ние тепърва трябва да се доказваме. Краткото време до изборите ни затрудни от гледна точка на изграждането на структури, популяризирането на лицата, политиките и целите. Но ние ще продължим да го правим и след изборите. Като лица и като минало сме много по-познати в регионите. Хората виждат в наше лице нещо по-различно и по-добро. В смесените региони се наложи един модел, който е като тоталитарния модел, но като фасада симулира някакава демокрация. Така, че нашата борба е да бъдем алтернатива.

От своя страна Слави Бинев от ГОРД декларира, че партията му дава 70 процента от листите на гражадните.

Политическата система иска отново да работи срещу хората и те да й бъдат роби. А ГОРД беше създадена като съюз на политически партии, граждански организации и личности, които да обединят сили срещу партокрацията. В момента се прави всичко възможно хортата да бъдат разделени и големите партии отново да яхнат ситуация. Патриотизъм, прагматизъм и правила - така Бинев синтезира най-важните намерения на ГОРД.

Може би съм едниственият човек, който назовава нещата с истинските им имена - така Бинев отговори на въпроса къкви са отношенията му с Алексей Петров и защо Петрова вярва единстено на Бинев.

Чуйте мненията в звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна