Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Връзките между Ватикана и България са вековни

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Тези, които управляват трябва да служат на хората. Това послание на папа Франциск е направило най-силно впечатление на президента Росен Плевнелиев. Той представляваше България на официалната церемония по интронизация на новия папа. На пресконференция в посолството ни в Рим Плевнелиев сподели и краткия си разговор с новия глава на римокатолическата църква:

Казах му, че връзките между Ватикана и България са вековни, но все пак няма да скрия своето разочарование от факта, че повече от година и половина българската държавност не успя да излъчи посланик, който е приемлив и може да защити нашите интереси тук. Пожелах му Господ да му дава сили, да му дава здраве да води този свят по начина, по който и досега той даде заявката - със скромност, но с визия и със сила. За мен беше много символично, че на 13 март избрахме новия папа и в същия този ден в България встъпи новото служебно правителство.

Президентът е успял да проведе разговори и с няколко европейски и световни лидери:

Обсъдих с всички ситуацията в България. България е една държава, която има добра репутация и това трябва да се пази и да се развива. С Джо Байдън, с Ангела Меркел, канцлера Файмън, разбрахме се с президента на Македония да се видим в Охрид в скоро време, разбрахме се с г-н Херман ван Ромпой, с президента Барозу.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна