Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Христова: Искахме активната регистрация за изборите, за да няма купуване на гласове

Борислав Сандов: Партия "Зелените" ще участва на изборите
Снимка: БГНЕС
Партия "Зелените" ще участва на изборите. Гражданското общество винаги е добре да има много организации, от които то е, въпросът е те да са истински. Проблемът, който в момента наблюдаваме, е с много нечистоплътното поведение на отделни икономически и политически кръгове, които завладяват чрез мимикрия, чрез популизъм определени медийни канали, с което тотално изкривяват действителността. В тази връзка "Зелените" съществуваме от по-рано и сега това, което се случва в гражданското общество, е част от един процес. Много хора си мислят, че сега са открили колелото, а то се знае от по-отдавна, но е факт, че ще бъде преоткривано и занапред. Няма нищо лошо в това, хубаво е да имаме обаче малко по-дълга памет и да започнем да увеличаваме нашата политическа култура. Искам да призова хората да гледат не само какво им се казва, а и какво са направили същите тези хора и организации и в миналото. Това каза Борислав Сандов от партия "Зелените" в предаването "12+3" във връзка с новосформираните партии за участие на изборите.

В България изборите са повече една маркетингова операция, отколкото да се говори реално за политики и да се спори по това какви са различните програми на отделните партии. После медийното време - системата така е направена, че да преизбира съществуващото статукво. Първо се плаща участието, което над 3000 лева, за да бъдеш в дебат за около 5 минути. После в дебатите, които са в гледаното време - участват партиите от парламента, а в дебати извън гледаното време - участват другите партии. Това е изцяло дискриминационна мярка, заяви Сандов.

Това, на което ставаме свидетели, са едни странни хибриди, които се появиха с неясни цели в последните дни, поникнаха от никъде и водят наникъде. За съжаление гражданското общество няма вграден имунитет срещу подобни модели. То трябва да си ги разпознае само, това е болка на растежа и не смятам, че е станало нещо фатално. В момента, в който има хора, които дали с протести или без, работата така или иначе трябва да се свърши от някого и има хора, които непрекъснато я вършат, без значение дали вадят лозунги или не, хората ще се ориентират, каза Мариана Христова от Гражданска инициатива срещу шистовия газ и ГМО.

Това, което ние искахме, което щеше да ограничи изборния туризъм – искахме активната регистрация, която да премахне мъртвите души. По този начин нямаше да може тези хора да се транспортират и щеше да се затрудни цялото това купуване и фалшифициране. Има специални режими, при които може да се ограничи придвижването в рамките на училищата, или където са изборните секции. Това са правила по международен стандарт и те биха могли да бъдат предложени, въпреки че ги няма в Изборния кодекс, каза Христова.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна