Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Видин взе превантивни мерки за гарантиране сигурността на гражданите

Снимка: БГНЕС

Община Видин има готовност за действия при високи дунавски води, стана ясно след днешната среща с представители на ОУ ПБЗН. Предприети са превантивни мерки за гарантиране сигурността на гражданите при евентуално повишение на водния стоеж.

Проведена е тренировка за оповестяване на членовете на Щаба за изпълнение на плана за защита при бедствия. Заявени са 1000 чувала и е създадена организация за напълването им с пясък, ако се наложи изграждане на временна дига пред Телеграф капия.

Засега няма основание за тревога от наводнение, тъй като динамиката на дунавското ниво е плавна и не е следствие от обилно снеготопене, а от изпусканите от Джердап водни количества.

Три пъти дневно се отчита нивото на р. Дунав при рейката на Видин. На обяд са отчетени 746 см. Екипи от ХТР обхождат защитните съоръжение и следят за състоянието на дигите.

Лек спад на нивото на река Дунав е регистриран в началото на българския участък. По-високо е при Русе и Силистра. Преди час при Видин са измерени 742 сантиметра. Общината има готовност за действия при високи дунавски води. Кореспондентът ни Тотка Нинова съобщава още:

752 сантиметра е нивото на реката в Лом. Там е въведена първа степен на готовност „постоянно наблюдение“. Защитните диги се обхождат 3 пъти дневно, засилено е и наблюдението на река Дунав в района на пристанището.
Специалисти са констатирали, че в Русе няма опасност от наводнения, въпреки високото ниво на реката. През следващите дни те ще направят оглед на дунавския бряг и на защитените диги на територията на русенските общини.
С 11 сантиметра се е повишило нивото на Дунав при Силистра от тази сутрин и вече е 574 сантиметра. Тези стойности са с близо 2 метра под критичните за района. Въпреки това, със заповед на областния управител Николай Димов е въведено денонощно наблюдение на крайбрежните диги, разпоредени са и мерки за предпазване от наводнения, които ще влязат в сила при необходимост.

По публикацията работи: Тотка Нинова - кор на БНР във Видин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени