Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица изложби припомня любими лица от българската сцена

Снимка: БГНЕС

"Петя Герганова:  живот от роля в роля" - това е първата от поредица изложби под общия знак "Лица от българската сцена". Изложбата се открива днес от 17 часа в Изложбена зала "Архиви" на ул. "Московска" 5. Организатори и инициатори са Държавната агенция "Архиви" и Съюзът на артистите в България. Партньорството има амбицията да продължи и да извади на показ любопитни и неизвестни неща за известни наши артисти.  

С директора на Държавния архив се видяхме случайно в Израел, разказа в "Преди всички" председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. После поработихме с архива и стана ясно колко много материал можем да извадим. Принципът на изложбата не е хронологичен. Хората все още продължават да пазят паметта си вкъщи, не вярват на институциите. Това е начинът да ги накараме да повярват. Това е и начин младите актьори да знаят кои са били преди тях. Шокиращо е, че актьори в НАТФИЗ не знаят коя е Катя Паскалева.

Мутафчиев каза, че с новия министър на културата Владимир Пенев е работил многократно на сцената.
На срещата с него му казах, че негов основен приоритет би трябвало да бъде да убеди министъра на финансите, че трябва да се повиши жизненият стандарт на колегите със 17-18 процента. Това са 8 милиона лева. Така колегите ще повярват, че реформата не е започната напразно, смята Хр. Мутафчиев.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна