Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Монополите в България са заложени в законите

Снимка: БГНЕС

Петър Ганев от Института за пазарна икономика каза в предаването "Преди всички", че проблемите с монополите са в законите:

Мнополът на електроразпределителните дружества е записан в закона, няма къде да го търсиш в други данни. Ако искаш да го промениш, трябва да промениш закона, където пише - "само един лиценз". Същото е и със Здравната каса. Това пак е със закон, там нямаме нужда Комисия за защита за конкуренцията да се рови, за да установи, че имаме една Каса. Повечето от тези монополи са законодателно заложени. Комисията досега не беше отправяла остри реплики към изпълнителната власт. Когато имаше протести за високите цени на горивата най-напред Комисията пусна няколко реплики към обществото, че вероятно има някакво господстващо положение в горивата, но после казаха, че няма нищо. Сега е възможна активност на КЗК в някаква посока, но дали тя ще бъде продуктивна...

Но от целия този дебат се установи, че новият парламент трябва да се занимае с антимонополното законодателство. Комисията налага санкции, но смисълът на тези санкции в огромната си част е изземване на средства от бизнеса, които на практика не са направили нищо лошо.

Цялото интервю на Таня Милушева с Петър Ганев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна