Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският посланик: Руските инвестиции в България са 1,6 милиарда долара

Снимка: БГНЕС

В Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Н.Пр. Юрий Исаков, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България  изнесе публична лекция, посветена на външнополитическите приоритети на Русия и перспективите на българо-руските отношения.

Отношението към всяко едно правителство, без значение как се нарича - постоянно, временно или служебно, е уважително и такова, каквото може да бъде към правителството на суверенна България от приятелски настроената Руска федерация. Така руският посланик у нас Юрий Исаков отговори на въпрос за отношението на Русия към българското служебно правителство.

Акцентите в  лекцията му бяха и основните приоритети на руската външна политика, разибра се и отношенията между София и Москва. В двустранната търговия се наблюдава 30 процентен ръст, "Лукойл" има намерение да инвестира мириард и половина долара, а "Газпром Нефт" е купила газохранилице в Костинброд и има намерение да развива верига от бензиностанции. Над 600 хиляди са били руските туристи, посетили страната ни, а собствениците на имоти у нас са 300 хиляди руснаци.

 

Чуйте подробностите в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна