Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абдуллах Йоджалан призова бойците си да спрат военните действия и да се изтеглят от Турция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Лидерът на Кюрдската работническа партия Абдуллах Йоджалан призова бойците на ПКК, които се борят за автономия на населената предимно с кюрди югоизточна част на Турция, да прекратят огъня.

Дойде времето, когато оръжията трябва да замлъкнат, въоръжените бойци да се изтеглят от Турция, сега е време за предприемане на политически действия, казва Йоджалан в писмо, което изпрати от затвора на остров Имрала, където излежава доживотна присъда. Писмото на Йоджалан е от 5 страници и бе прочетено на турски и на кюрдски език от съпредседателя на прокюрдската партия "Мир и демокрация" Селяхаттин Демирташ.

Това стана на многолюден митинг, който се провежда днес в населения компактно с турски кюрди град Диарбекир, послучай празника Невруз - кюрдската Нова година. Над 250 хиляди кюрди от всички краища на страната се стекоха на митинга, за да чуят посланието на кюрдския лидер.

Това се счита за исторически момент, тъй като се очаква, че ще постави началото на края на конфликта между турската държава и ПКК. Той продължава от 1984-а г., като в него са загинали над 40 хиляди души.

В края на 2012-а г. турското правителство, по нареждане на премиера Ердоган, започна преговори с Йоджалан за мирно уреждане на кюрдския конфликт. Ердоган заяви тези дни, че процесът на мирно уреждане на кюрдския конфликт в Турция ще продължи със същата решителност, въпреки опитите за саботаж.

Информация на Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна