Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От гражданско движение ДНЕС искат оставките на членовете на КЗК

Снимка: Архив

От гражданското движение ДНЕС настояват всички членове на Комисията за защита на конкуренцията да подадат колективно оставките си и следващото Народно събрание да направи спешни промени в антимонополното законодателство. Предлага се комисията да бъде с плаващ мандат, като половината от членовете й да се избират през три, а другата половина - през 5 години.

Според енергийния експерт Георги Христов отказът на антимонолната комисия да определи компаниите с господстващо положение на пазара, поискано от премиера, подлежи на сериозна санкция. По закон КЗК има право да определя наличието на господстващо на пазара и на монополно поведение, твърди Христов.

Нейните функции са определени с нормативен документ, те трябва да се борят с всички видове монополи, с всички видове прояви на задушаване на конкуренцията. От всички проверки, за които тя се е самосезирала, нашата справка показва, че в около 90% от случаите тя е взела оправдателни решения в полза на тези, които не спазват правилата на конкуренцията в страната.

Икономистът Георги Мартинов упрекна антимонополната комисия, че през годините не е правила задължителните по Закона за защита на конкуренцията анализи на секторни политики:

Тези секторни анализи щяха да доведат до много сериозни изводи. Те щяха да дадат отговор дали е приложена последната Директива, която засяга преноса и доставка на електроенергия. Тази Директива е в сила от 2011 г. и предвижда независим омбудсман за решаване на споровете между гражданите и ЕРП-та.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна