Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Уручев: Оптимист съм за борбата с монополите

Снимка: БГНЕС

Въпросът с енергийните цени, който имаше много дълбоки политически последствия в България, се следи много внимателно и от Европейския съюз, каза в предаването "Неделя 150" евродепутатът Ивайло Калфин. По думите му, страната ни е давана многократно за пример до къде може да доведе прекаленото "затягане на коланите".

Петдесет процента от българите са на или под границата на бедността. Държавата трябва да вземе мерки. Това не означава само енергийни помощи. Държавата може да бъде много по-активна при регулирането на цените, каза Калфин.

Случващото се в България с протестите и свалянето на правителството няма начин да не намери отзвук в Европа и затова ще се търси решение на въпроса с енергийната бедност, каза в предаването "Неделя 150" евродепутатът Владимир Уручев. По думите му, монополи има навсякъде.

Оптимист съм за борбата с монополите. Общественият натиск ще доведе до правилни решения по отношение на контрола на монополите, каза Уручев. Той изрази увереност, че следващите месеци енергийната бедност ще бъде на фокус и ще се търсят решения. Владимир Уручев обясни как се измерва енергийната бедност.

Измерва се с частта от приходите, които едно семейство трябва да задели, за да си плати сметките за енергия, каза евродепутатът.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна