Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР има готовност да противодейства на опорочаване на изборите

Снимка: БГНЕС

МВР има ясна и категорична оперативна готовност да противодейства на действия, които могат да опорочат изборния процес, заяви премиерът Марин Райков, който се включи в националното съвещание на ръководството на ведомството в Хисаря, което е с акцент подготовката на предстоящите парламентарни избори.

Премиерът обясни, че една от препоръките му към МВР е била да се обсъди възможността за въвеждане на ротацията на полицейските сили на територията на съответните дирекции, за да бъдат успокоени гражданите там, където има съмнения, че определени полицаи биха били склонни да бъдат по-малко безпристрастни, отколкото други.

Премиерът уточни, че при въвеждането на този ротационен принцип няма да става въпрос за ръководството на съответните  дирекции. Другото предложение на Марин Райков е било шефовете на РДВР да комуникират активно с РИК и с всички, които имат пряко отношение към изборния процес, като по този начин се идентифицират тези среди, които биха били склонни да се занимават с търговия  на гласове. Отправих апел, каза още премиерът, много активно да се работи отсега за превенция, която е ключовата дума, за да се предотвратят нарушенията. Искаме да отправим ясен сигнал, че МВР ще следи за едно демократично и прозрачно провеждане на изборите, допълни Райков и уточни, че относно въвеждането на ротационния принцип, там, където се налага командироването на служители за изборния ден, това ще бъде обезпечено финансово.

Във връзка със сигурността и прозрачността на изборния процес главният секретар на МВР, главен комисар Калин Георгиев, подчерта, че СРС-та няма да се използват по оперативни дела, а само при досъдебни производства под ръководството на прокуратурата. Има достатъчно други методи, които можем да използваме за събиране на факти и доказателства, когато става въпрос за купуване на гласове, подчерта Калин Георгиев.

Според Михаил Миков от БСП и бивш министър на вътрешните работи решенията на това съвещание в Хисаря са опит за успокоение.

Това, което казва Мартин Райков за деполитизиране на полицията няма да стане с такъв тип мероприятия, а ако се разследват всички сигнали от изборите през 2011 и се вземат необходимите мерки. Що се отнася до ротацитя - тя се случи. Върховенството на закона е най-важното. Мерките трябва да са управляване на системата, така, че тя да се отдръпне.

Според Красимир Ципов от ГЕРБ мерките, препоръчани от служебния премиер трябва да осигурят спокойствието на изборите.

Не е нещо по-различно от мерките, които са предприемани години назад. Наистина е добре да започне да се работи, когато има сигнали за купуване на гласове и извършителите да бъдат заловени още преди изборния ден. Надявам се всичко да премине нормално и при нормални условия, кааз Ципов.

В звуковите файлове чуйте репортажа на Кремена Данева и мненията на М. Миков и Кр. Ципов.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна