Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: Ваденето на нови лица не е кампаниен процес

Снимка: БГНЕС

В Хисаря се провежда съвещание на МВР, посветено на подготовката за изборите. На него присъства и служебният премиер Марин Райков. Разговорите ще са, за да бъде осигурена честността на предстоящия вот.

Според Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", която коментира в предаването "12+3" политическата ситуация преди 12-и май 2013-а, има един голям брой хора, които не желаят да гласуват и не виждат представителство на интересите си в основните политически сили.

Има и една голяма част от пространството, което ще бъде раздробено от  възникнали малки формации и коалиции. Което вещае политическа нестабилност и липса на посока. След като ГЕРБ слезе от много голяма подкрепа на 17 процента, БСП не може да качи 17 процента. И причината е, че БСП се схваща като партия, която не е лява, която е на думи социална, но всъщност представлява интереса на олигархията. БСП се схваща като партия на най-възрастните и нискообразованите. Тогава за хората няма никакво значение риториката, защото БСП е синоним на ретроградно нещо. Протестите по никакъв начин не наляха рейтинг на БСП. Подмладяването на партиите, ваденето на нови лица, не може да бъде кампаниен процес. Младите лица, с които Станишев разполага през последните години, са много спорни, каза Дончева и даде пример с Плевен.

За вероятността изборите да бъдат фалшифицирани за Дончева въпросът е кой ще брои.

Когато имате една ЦИК, доминирана от ГЕРБ, когато имате РИК, доминирани от ГЕРБ, правила, които позволяват да се разнасят чували с бюлетини, и като имате предвид последните местни избори, се създава една голяма въпросителна. Има проблем с мъртвите души в списъците, които никой не изчисти дори и след преброяването, каза Дончева и изброи още фактори, които ще влияят на честността на изборите.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна