Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Политическата криза изостри вътрешните конфликти в олигархичната среда

Снимка: БГНЕС

В голямо интервю за австрийския вестник „Дер Щандарт” мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев обвинява българския президент Росен Плевнелиев, че защитава бизнес интереси на определени предприемачи. Вестникът цитира и мнението на политолога Огнян Минчев, според когото в настоящият хаос олигарси като Василев се опитват да се домогнат до властта. А Василев от своя страна отговаря: Например политолога Огнян Минчев, когото вие споменавате, както и други водещи фигури, които зад фасадата на защитници на демократичното общество, подкрепят техните интереси.

Ще ми позволите от съображения от лична хигиена да не влизам в дебати по същество, каза в предаването " Нещо повече" Огнян Минчев.

Преди всичко журналистът от австрийския вестник цитира едно мое принципно изказване за олигархичната инфраструктура на властта в България. Фактът, че господинът, който е интервюиран се е припознал в това мое твърдение, не е нещо, което аз мога да коментирам. Що се отнася до твърдението, че защитавам частни интереси, в личния си и професионалния си живот нямам особени тайни. Аз съм се изказвал по отношение на президента, позицията ми е била принципна, в защита на президента като институция. Атакуването на президента с долнопробни информационни парчета за мен са абсурдни и недопустими. Защо в условията на политическа криза президентът, вече и неговото служебно правителство, са единствените институции, представляващи държавата в оперативен план.

На въпрос защо точно сега се появява това интервю Минчев обясни, че политическата криза е изострила вътрешните конфликти в олигархичната среда и създава предпоставки за подобни боричкания.

Чуйте мнението в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени