Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров иска частично възобновяване на делото за смъртта на Чакъра

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд частично възобновяване на делото за смъртта на Тодор Димов - Чакъра. Случаят нашумя, след като Европейският съд по правата на човека осъди България за нарушаване на правото на живот на Димов.

Чакъра беше убит при спецакция през 2003-та година, ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Името на Борисов беше изрично цитирано в решението на Съда в Страсбург, с което страната ни беше задължена да плати 50 000 евро на наследниците на Димов. Решението на съда Бойко Борисов коментира като премиер с думите, че не се чувства отговорен за смъртта на Чакъра.

До трагичния финал на акцията се стига след като по къщата, в която Димов се е барикадирал и която е била обсадена от тежко екипирани полицаи, започва гранатометен обстрел. По-късно разследващите съобщават, че Чакъра се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Българският съд обявява, че полицията е действала по устав, но европейският – че правото на живот на Димов е било нарушено, както и че държавата не е провела ефективно разследване на обстоятелствата, при които той е загубил живота си.

Ще бъде ли възобновено делото за смъртта му беше ключова тема в своеобразната кампания за избор на нов главен прокурор. Досега Сотир Цацаров не е давал отговор по същество с аргумента, че се прави анализ на страсбургското решение. Ако ВКС уважи искането на главния прокурор, действията на полицейските служители ще бъдат разследвани отново, както и тези на Бойко Борисов, който никога не е отричал, че лично е ръководил акцията.
По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!